Nejkrásnější svátky v roce máme za sebou. Je naprosto přirozené, že během Vánoc a Silvestra si většina z nás dopřála mnohem více jídla, sladkého cukroví i alkoholu, než je po zbytek roku běžné.

Během svátečních dní jsme většinou ošidili i sportovní aktivitu a místo ní se pohodlně usadili na gauči při návštěvě příbuzných a známých. Nechtěná kila na sebe při tomto lenošení a přebytku jídla nenechala dlouho čekat.

Pokud je vám to povědomé, zde je sedm rad, jak s přebytečnými povánočními kily zatočit a vrátit se zpátky do formy!

  • Neodkládejte své rozhodnutí

Prvním krokem k tomu, abyste se vrátili na na správnou cestu, je začít hned!

Neodkládejte své rozhodnutí na pondělí, na příští týden nebo až dojíte zbylé cukroví, či jiné potraviny z ledničky, čím déle budete začátek změny životního stylu odkládat, tím těžší bude začít.

  • Plánujte a přemýšlejte o jídle

Být připraven je důležitou ingrediencí úspěchu při hubnutí. Vyhněte se nezdravým fastfoodům, místo nich si naplánujte svoje zdravé jídlo na týden. Připravte si nákupní seznam a vyrazte na nákup, ať máte vždy zdravou alternativu, kdyby vás přepadl hlad. Bílé pečivo nahraďte celozrnným, zařaďte do jídelníčku velké množství zeleniny.

  • Jezte v pravidelných intervalech

Jíst menší porce v pravidelných intervalech pomůže snížit pocit hladu. Kromě toho pravidelný přísun vhodného jídla udržuje hladinu cukru konzistentní, což pomůže zabránit touze po konzumaci sladkých potravin. 

  • Konzumujte dostatek bílkovin

Bílkoviny neboli proteiny fungují jako stavební materiál pro udržení a tvorbu svalové tkáně.

Ze všech makroživin (pozn.: bílkoviny, tuky, sacharidy), jsou pro hubnutí nejdůležitější, nejen že se jejich nadbytek neukládá do tukové tkáně (na rozdíl od sacharidů), ale jejich konzumace navozuje dlouhodobý pocit sytosti, protože se tráví dlouhou dobu.

  • Vyhněte se alkoholu

Většina alkoholických nápojů obsahuje vysoké množství prázdných kalorií, navíc alkohol zvyšuje chuť k jídlu a snižuje motivaci. Vyměňte proto v lednu alkohol za čistou vodu nebo bylinkový čaj.

  • Myslete na dostatečný pitný režim

Denní příjem tekutin byste měli držet okolo 2-3 litrů neslazených nápojů denně, mezi ty vhodné se řadí například neslazené čaje (bylinkové nebo ovocné), neochucené minerálky a samozřejmě obyčejná kohoutková voda. Pokud denně vypijete dostatek tekutin snížíte tím riziko přejídání.

  • Zařaďte pravidelnou fyzickou aktivitu

Pravidelná fyzická aktivita alespoň 2–3krát týdně, zlepší vaši fyzickou kondici. Nemusíte trávit hodiny ve fitku, stačí 30–40minutová procházka, jídla na kole nebo plavání. Před fyzickou aktivitou můžete hubnutí podpořit i vhodným spalovačem tuků.

Během fyzické aktivity se zlepšuje krevní oběh a vyplavují se hormony štěstí.

Jste připraveni dát sbohem starému roku i nezdravému životnímu stylu a začít ten letošní rok aktivně a zdravě? Zahoďte výmluvy a pusťte se do změny již dnes, uvidíte, o kolik lépe se budete cítit již po prvním týdnu!

Pokud si sami nevíte se změnou životního stylu rady, kontaktujte nás, rády se vám budeme věnovat! 

Individuální poradenství

Individuální poradenství

Jednotlivcům a menším skupinám nabízíme individuální poradenství:

Hubnutí pod dohledem akreditovaného výživového poradce, změna jídelníčku, low-carb, keto stravování, doporučení vhodných potraviny. Pravidelná diagnostika na InBody, včetně interpretace výsledků. 

Služby pro firmy

Služby pro firmy

Společnostem a jejich zaměstnancům nabízíme:

Přednášky o výživě, včetně ukázky zdravého jídelníčku a tipů na zdravé stravování, diagnostiku zaměstnanců na InBody