Zeleninová krémová polévka
Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Náročnost: SNADNÉ
Bez lepku, bez mouky, bez laktózy
SUROVINY:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená nahrubo
- 150 g celeru nakrájeného na kostičky
- 1 střední batát oloupaný a nakrájený na kostičky
- 1 kedlubna nebo tuřín oloupaný a nakrájená na kousky
- 1 střední pastinák nakrájený na kostičky
- 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody
- 1 lžička čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- ½ lžičky kari koření
- Sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- 1/4 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- Na ozdobu: dýňový olej, čerstvý koriandr, pažitka nebo petrželka, chilli paprička
POSTUP:
V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a opékejte doměkka, cca 2 minuty. Přidejte ostatní zeleninu, chvilku opékejte, přidejte kari, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte strouhaný zázvor, přiveďte k varu, přiklopte poklicí a pomalu vařte cca 20 minut, nebo do doby, než zelenina změkne.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a podávejte ozdobenou dýňovým olejem, koriandrem nebo pažitkou či petrželkou, pepřem.