Tuky! Jak je to s nimi doopravdy? Máme se jich bát?
Co jsou tuky?
Tuky jsou jednou ze základních makroživin a jsou pro lidský organismus nezbytné. Někteří z nás se tuků stále ještě bojí. V minulých letech byly tuky bohužel neprávem démonizovány. V obchodech „frčely“ nízkotučné, a „light“ produkty, což mělo za následek zvýšený příjem sacharidů, především škrobů. Naštěstí se v posledních letech odborné studie ukazují, že kvalitní tuky mají svoje významné místo v našich jídelníčcích. Pojem „zdravé tuky“ obvykle označuje tuky, které mají příznivý vliv na zdraví. Jedná se většinou o za studena lisované rostlinné oleje a rybí tuk, které jsou minimálně průmyslově zpracované.
Zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu, hrají významnou roli v prevenci srdečně cévních chorob, mohou mít příznivý vliv na hladinu cukru v krvi, což snižuje riziko vzniku diabetu II. typu. Napomáhají vstřebávání důležitých vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné pouze v tucích.
V našem Výživovém institutu můžete nově zakoupit vysoce kvalitní olivové, dýňové nebo avokádové oleje, zastudena lisované a balené v luxusních obalech.
Všechny oleje pocházejí z malých rodinných farem na Krétě, v Chorvatsku nebo v Mexiku, kde je pečlivě dohlíženo nejenom na jejich zpracování, ale i na jejich vynikající chuťové vlastnosti.
Osobně jsme všechny oleje ověřili nejenom při přípravě různých salátů a můžeme opravdu doporučit!
OLIVOVÝ OLEJ Nature Culture
Olivový a dýňový olej Nature Culture
Země původu:
Kréta
Olivovníky, které se využívají pro značku Nature Culture, jsou pěstovány tradiční metodou, s nízkou hustotu a jsou ručně prořezávány a ručně sklízeny, tak aby se zabránilo jejich potlučení. Olivy se sklízejí perfektně zralé. Díky jemné ovocné chuti oliv odrůdy „Koroneiki“, se tento olej řadí mezi nejvyhledávanější a nejkvalitnější olivové oleje na světě.
Použití:
Teplá i studená kuchyně
Benefity olivového oleje:
Extra panenský olivový olej obsahuje vitamíny E a K a je nabitý silnými antioxidanty. Některé z těchto antioxidantů mohou bojovat se záněty a pomáhají chránit částice LDL v krvi před oxidací. Odborné studie prokázaly, že snižuje krevní tlak, zlepšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu a tím snižuje riziko srdečních chorob. [1]
DÝŇOVÝ OLEJ Nature Culture
Země původu:
Chorvatsko
Každý kdo, tento olej již použil, označuje jeho chuť za „vynikající, delikátně oříškovou“, proto se
hodí nejen do slaných, ale i sladkých pokrmů. Můžete vyzkoušet do snídaňové kaše nebo na palačinky.
Benefity dýňového oleje:
Dýňový olej obsahuje vitamíny E, C a A, minerální látky selen a zinek a vysoké množství antioxidantů. Dýňový olej snižuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Dále obsahuje esenciální aminokyselinu L-tryptofan, pomocí které tělo vyrábí klíčové neurohormony serotonin (hormon dobré nálady) a melatonin (hormon spánku). Dá se tedy nazvat přírodním „antidepresivem“.
Použití:
Studená kuchyně, vhodný je do salátů, těstovin, polévek apod.
Avokádový olej Nature culture
Země původu:
Mexiko
Avokádový olej pochází z oblasti Ahuacatlanu. Sklizená avokáda se pečlivě třídí, z plodů bez slupky a jádra se přírodní cestou pod vysokým tlakem lisuje výjimečně čistý olej, který si zachovává všechny vlastnosti čerstvého avokáda. Avokádový olej pochází z dobře známé odrůdy avokáda Hass.
Benefity avokádového oleje:
Avokádový olej obsahuje nejen omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny v optimálním poměru, ale i antioxidanty. Pozornost můžeme věnovat vyššímu obsahu luteinu – karotenoidu, který příznivě působí na zrak nejenom u starších osob. Avokádový olej může snižovat riziko vzniku srdečně cévních onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu.
Použití:
Teplá i studená kuchyně. Za studena je vhodný do salátů, těstovin, polévek apod., velkou výhodou je, že lze použít i na smažení a restování. Avokádový olej má vysoký bod zakouření kolem 270°C.
VŠECHNY OLEJE DOPORUČUJEME NA ZÁKLADĚ VLASTNÍHO OVĚŘENÍ A VYZKOUŠENÍ.
Ceny olejů naleznete v našem e-shopu.
Zdroj: [1]PERONA, J. Virgin olive oil reduces blood pressure in hypertensive elderly subjects. Clinical Nutrition [online]. 2004, 23(5), 1113-1121 [cit. 2019-07-31]. DOI: 10.1016/j.clnu.2004.02.004. ISSN 02615614. Dostupné z: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S026156140400024X
Diskuse