Proteiny
V obchodě najdete proteinový chleba, proteinovou zmrzlinu, proteinový tvaroh nebo dokonce proteinový sójový suk. Vypadá to, že pokud si výrobce na obal dá slovo „protein“, úspěch je zaručen. Proto před nákupem doporučujeme pečlivě číst etikety, většina těchto potravin obsahuje pouze malé množství proteinů, zato vysoké množství jednoduchých cukrů, nezdravých barviv, aromat a konzervantů, které ve zdravé stravě nemají co dělat.
Co to ale proteiny jsou a kde je najdeme?
Proteiny neboli bílkoviny mají nezastupitelnou úlohu, jsou to základní stavebními kameny lidského těla. Přestože bílkoviny mohou složit i jako zdroj energie, jejich hlavním úkolem je tvorba, růst a regenerace tkání.
Bílkoviny jsou řetězce malých molekul zvaných aminokyseliny.
V lidské populaci se běžně vyskytuje jen 21 standardních typů aminokyselin, které se mohou vzájemně spojovat v jakýchkoli kombinacích, a tak existují miliony druhů bílkovin.
Bílkoviny jsou přítomny v každé z trilionu buněk v našem těle, ale neukládají se do zásoby, získáváme je jen prostřednictvím naší stravy.
Proč jsou některé aminokyseliny klíčové?
V jistém bodě našeho vývoje jsme ztratili schopnost vytvářet devět aminokyselin které naše tělo nezbytně potřebuje. Tyto klíčové aminokyseliny se většinou vyskytují v živočišných produktech, ale také např. v ořeších, semínkách, tofu a quinoe. Ideálním zdrojem bílkovin jsou tedy ryby, libové maso, mléčné výrobky, luštěniny, kvalitní obiloviny apod.
Pro aktivní sportovce je vhodné doplnit jídelníček o kvalitní proteinový nápoj, kde jsou proteiny naštěpeny a lépe je tělo dokáže využít.
Doporučený denní příjem bílkovin se liší podle věku a sportovní aktivity, ale obecně lze doporučit 1-1,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. U dospívajících, sportovců a během hubnutí se doporučuje podíl bílkovin ve stravě ještě zvýšit.
Diskuse