Low carb vanilkové rohlíčky
Příprava: 20 minut
Pečení: 6-8 minut
Celková doba: 26-28 minut + odležení
Náročnost: VELMI SNADNÉ
Bez lepku, bez mouky
SUROVINY:
- 100 g másla pokojové teplotyve
- 100 g mandlové mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 80 g kokosové mouky
- 2 žloutky
- 70 moučkového erythritolu (erythritol můžete rozemlýt na moučku v mlýnku na kávu) + na obalení rohlíčků
- 1/2 lžičky xantanové gumy
- špetka himalájské soli
- pravá vanilka
POSTUP:
Nejdříve si připravte vanilkový „necukr“, Erythritol rozemelte na moučku a přidejte zrníčka z vanilkového lusku, připravte si větší zásobu, bude se vám hodit i na další cukroví. Pokud nemáte vanilkový lusk, můžete koupit i samotnou mletou vanilku, prodává např. DM Drogerie.
V míse nebo v robotu si smíchejte všechny sypké suroviny přidejte žloutky a změklé máslo, vypracujte nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do lednice (můžete nechat klidně přes noc). Z těsta odkrajujte malé kousky, ze chterých vytvarujte rohlíčky, můžete použít i formičky nebo rohlíčky vykrájet. Pokud byste rohlíčky vykrajovali, těsto rozválejte mezi dvěma pečícími papíry.
Připravené rohlíčky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160 ºC cca 6-8 minut. Pokud budete péct rohlíčky ve formičkách, doba pečení se mírně prodlouží. Rohlíčky je potřeba hlídat.
Po upečení rohlíčky obalte v moučkovém erythritolu smíchaném s vanilkou. Skladujte v uzavíratelné nádobě v chladu.