Low carb makový závin
Příprava: 10–15 minut
Pečení: 15 + 20 minut
Celková doba: 45–50 minut
Náročnost: SNADNÉ
Bez lepku, bez laktózy, bez cukru
SUROVINY:
Na těsto:
- 110 g řeckého jogurtu
- 4 celá vejce
- 45 g mandlové mouky (mletých mandlí)
- 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 ČL xantanové gumy (nahrazuje lepek)
Na náplň:
- 150 g mletého máku
- 25 g xylitolu
- 50 g řeckého jogurtu
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 celé vajíčko
- Trocha rozpuštěného másla
POSTUP:
Nejprve si předehřejeme troubu na 160 °C, připravíme si plech, na který položíme silikonovou podložku nebo ho vyložíme pečícím papírem. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse a přeneseme na plech. Pomocí cukrářské stěrky rovnoměrně rozetřeme do obdélníkového tvaru. Dáme péct do trouby na 15 minut. Mezitím si připravíme makovou náplň. Upečený základ na závin vyndáme z trouby necháme cca 1-2 minuty zchladnout. Upečený základ i se silikonovou podložkou přesuneme na pracovní plochu, na základ nanesme pomocí cukrářské karty nebo stěrky makovou náplň. Opatrně srolujeme, vrch rolády potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na dalších 15-20 minut.
TIP: pokud použijete silikonovou podložku, těsto se na ni nelepí a jde krásně srolovat. Pokud budete používat pečící papír, nejprve je nutné upečené těsto z papíru sundat, přemístit na pracovní plochu a pak až nanášet makovou náplň.