Květákový krém
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Náročnost: SNADNÉ
Bez lepku, bez mouky
SUROVINY:
- 1/2 většího květáku nebo 1 menší
- 1 větší cibule
- 50 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- muškátový oříšek - strouhaný
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- na ozdobu: korinadr, čerstvá chilli paprička - volitelné
POSTUP:
Květák si rozeberte na malé růžicky. V hrnci si na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte květák, zalijte ho 600 ml vody nebo vývaru, oslote a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte, dokud květák úplně nezměkne. Jakmile je květák měkký, rozmixujte polévku ponorným mixérem do hladka. Pár růžiček si můžete nechat stranou na ozdobu polévky. Na závěr do polévky přidejte smetanu, strouhaný muškátový oříšek a ještě krátce prohřejte. V případě potřeby dochuťe solí, pepřem, ozdobte zbylým květákem, chilli papričkou a korinadrem nebo pažitkou.