Keto hovězí s brokolicí
Příprava: 15 minut
Vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Náročnost: SNADNÉ
Bez mouky, bez lepku, keto, lowcarb
Vynikající 30minutová večeře z jedné pánve, plná kvalitních bílkovin.
SUROVINY:
- 500 g hovězího flank steaku, nakrájeného na velmi tenké plátky
- 400–500 g brokolice (rozdělené na malé růžičky)
- 2 + 2 lžíce olivového oleje
- Sezamová semínka na posypání (lze vynechat)
Na omáčku:
- Čerstvý, strouhaný zázvor (cca 3 cm)
- 3 stroužky drceného nebo strouhaného česneku
- 100 ml studené vody
- 6 lžic sójové omáčky (např. Kikkoman)
- 4 lžičky erithritolu (sladidlo)
- ½ lžičky xantanové gumy
- 2 lžíce sezamového oleje
- Čerstvě mletý pepř
POSTUP:
V misce smíchejte všechny suroviny na omáčku, míchejte, dokud se nerozpustí sladidlo. Nechte stranou. Do větší pánve dejte 2 lžíce olivového oleje, varnou desku zapněte na střední stupeň a přidejte růžičky brokolice, překryjte poklicí a za občasného míchání nechte brokolici změknout cca 3-4 minuty. Brokolici vyjměte z pánve a nechte stranou. Na stejnou pánev přidejte zbylé 2 lžíce olivového oleje, zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň, přidejte tenké nudličky hovězího Flank steaku (v jedné vrstvě, nechceme, aby maso pustilo šťávu a dusilo se) a opékejte z každé strany cca 2 minuty nebo dokud maso není měkké.
Jakmile je maso hotové, snižte teplotu, přidejte omáčku a vařte cca 4 minuty. Na závěr vraťte k masu hotovou brokolici a posypte sezamovými semínky.
Jako přílohu můžete zkusit květákovou rýži.
Syrový květák nastrouhejte nahrubo na struhadle nebo ho rozdrťte ve food procesoru, osolte, dejte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Vařte na plný výkon cca 8 minut, v polovině času promíchejte.
TIP: Flank steak vložte před krájením na 30 minut do mrazáku, tenké plátky se vám budou krájet lépe ?