Domácí ochucené majonézy
Celková doba: 20 minut
Náročnost: SNADNÉ
Bez lepku, bez cukru
SUROVINY:
Na základní majonézu:
- 200 ml avokádového oleje
- 1 celé farmářské nebo bio vejce POKOJOVÉ TEPLOTY!!
- Citrónová šťáva podle chuti, cca z 1/2 menšího citronu
- 2 lžička dijonské hořčice bez cukru (např. Marks and Spencer)
- Himalájská sůl, pepř
Tatarka:
- Základní majonéza
- 1-2 kyselé okurka, nastrouhaná najemno
- 1/4 menší cibule, nastrouhaná najemno
1000 ostrovů:
- Základní majonéza
- 2 lžíce rajčatového pyré (nebo kečupu bez cukru)
- 1 lžička Worcesteru
- Tabasco, jarní cibulka, sůl a pepř podle chuti
Curry:
- Základní majonéza smíchaná se lžící zakysané smetany
- 1 lžíce zelené curry pasty nebo curry koření
- Nadrobno nakrájený čerstvý koriandr (nemusí být)
- Sůl a pepř podle chuti
POSTUP:
Základní majonézu připravíme pomocí ponorného mixéru. Do nádoby, která je součástí ponorného mixéru dáme hořčici, sůl, pepř, citrónovou šťávu, celé vajíčko pokojové teploty, přidejte 200 ml avokádového oleje a citrónovou šťávu. Ponorný mixér dejte na dno nádoby a zapněte na maximální otáčky, po chvilce pomalu zvedejte mixér nahoru. Jakmile dosáhne majonéza ideální konzistence mixér vypněte.
Jednotlivé omáčky připravíte smícháním uvedených surovin se základní majonézou.
Jelikož majonéza neobsahuje žádné konzervanty, vydrží v ledničce cca týden.
Zde si prohlédněte video recept na majonézu.
TIP: Obdobně si můžete připravit česnekový dip.